Çfarë nevojitet për të pasur sukses?

Shërbim në bar restorant

Një ditë pune si profesionist:

Niku punon në një restorant dhe sot ai ka turnin e parë, të cilin e nis në orën 10:00. Në programin e ditës ai sheh se i kanë caktuar të shërbejë në tavolinat pranë dritareve. Përpara se të nisë turnin, ai sigurohet që çdo gjë në tavolina të jetë e pastër, duke i fshirë edhe njëherë gotat, lugët, pirunjtë dhe pjatat. Ai i palos edhe pecetat bukur.

 

Gjatë takimit të stafit të shërbimit me shefin e kuzhinës, ai dëgjon me kujdes se çfarë ushqimesh dhe pijesh do të shërbehen gjatë ditës së sotme. Nëse nuk e di diçka, Niku bën pyetje dhe mban shënime. Ai përgatit menutë dhe pijet, pret bukën dhe përgatit gjalpin. Ai mbush edhe një kovë me akull për shërbimin e verës së bardhë.

 

Në orën 12.00 Niku mirëpret klientët e parë, Z. dhe Znj. Krasniqi, dhe i shoqëron tek tavolina. Ai prezantohet dhe u rekomandon një aperitiv. Ndërsa po përgatit pijet, në restorant hyjnë disa klientë të huaj, një çift nga Anglia. Ai e ndërpret punën dhe i drejton klientët tek tavolina e tyre. Niku i pyet në gjuhën angleze si u shkoi udhëtimi dhe merr porosinë.

 

Gjatë drekës, Niku tregohet i vëmendshëm ndaj klientëve të tij. Ai rimbush gotat me pije, shërben pjatat dhe pyet nëse ata janë të kënaqur. Gjithashtu ai i prezanton klientët me veçoritë dhe origjinën e pijeve dhe ushqimit. Ai i informon klientët nga Anglia edhe për disa pika turistike në rajon. Në fund merr pagesën, i shoqëron klientët tek dera dhe i uron ditën e mirë.

Vlerësimi me yje

Kërkesat dhe aftësitë:

Kërkesat apo aftësitë e nevojshme për këtë profesion janë vlerësuar me .
Sa më shumë yje, aq më e rëndësishme është për profesionin, ndaj të sugjerojmë të fokusohesh te kërkesat apo aftësitë që kanë më shumë yje.
Cilat janë njohuritë mësimore më të rëndësishme për këtë profesion?
Njohuritë mësimore
Gjuhë shqipe
- Shprehia dhe artikulimi i saktë gjatë bisedës me klientët.
Shkencat Natyrore
Matematikë
- Për llogaritjen e faturave.
Gjuhë e huaj
- Komunikim me klientë të huaj.
Shkencat shoqërore
Teknologji informacioni dhe komunikimi
Art / Kreativitet
Cilat janë kërkesat fizike që kërkon ky profesion?
Kërkesat fizike
Përdorimi i shpeshtë i krahëve dhe/ose këmbëve
- Për lëvizjen dhe pastrimin e tavolinave etj.
Mungesë alergjie apo intolerance.
Përdorimi i duarve dhe gishtërinjve për të kryer lëvizje të koordinuara për realizimin e punëve të shpejta dhe të imëta.
Ushtrimi i forcës fizike dhe qendrimi në këmbë për një kohë të gjatë.
- Mbajtja e disa pjatave në të njëjtën kohë.
Sens i mirë i shijes dhe nuhatjes.
Cilat janë kërkesat personale dhe sociale që kërkon ky profesion?
Kërkesat personale dhe sociale
Aftësi për të punuar në grup/skuadër
Përqendrimi i lartë në kryerjen e punëve
Përshtatja me ritmin e shpejtë dhe me kërkesat e punës.
Ruajtja e qetësisë dhe e emocioneve në situata të vështira ose shqetësuese.
Kënaqësia e krijimit të marrëdhënieve të afërta me klientët.
Të qenit i hapur, i komunikueshëm dhe korrekt me të tjerët
Aftësi për zgjidhjen e problemeve të ndryshme
Përshtatja me oraret e ndryshme të punës.
Hapi i radhës

Zgjidh mundësi të
tjera për eksplorim

Ku e mëson këtë profesion?
A përshtaten këto kërkesa me aftësitë e tua?
A është ky profesioni që të pëlqen?
Nëse po, do të gjesh më poshtë shkollën ku mund të ndjekësh profesionin.
Krahaso këtë profesion me një profesion tjetër
Shiko Krahasimin
Eksploro një profesion tjetër.
Shiko Profesionet
Cilat janë njohuritë mësimore më të rëndësishme për këtë profesion?
Njohuritë mësimore
Shkencat natyrore
Art / Kreativitet
Shkencat shoqërore
Gjuhë shqipe
Matematikë
Teknologji informacioni dhe komunikimi
Gjuhë e huaj
Cilat janë kërkesat fizike që kërkon ky profesion?
Kërkesat fizike
Mungesë alergjie apo intolerance.
Përdorimi i duarve dhe gishtërinjve për të kryer lëvizje të koordinuara për realizimin e punëve të shpejta dhe të imëta.
Përdorimi i shpeshtë i krahëve dhe/ose këmbëve.
Ushtrimi i forcës fizike dhe qendrimi në këmbë për një kohë të gjatë.
Sens i mirë i shijes dhe nuhatjes.
Cilat janë kërkesat personale dhe sociale që kërkon ky profesion?
Kërkesat personale dhe sociale
Përshtatja me ritmin e shpejtë dhe me kërkesat e punës.
Aftësi për të punuar në grup/skuadër
Aftësi për zgjidhjen e problemeve të ndryshme
Përqendrimi i lartë në kryerjen e punëve
Ruajtja e qetësisë dhe e emocioneve në situata të vështira ose shqetësuese.
Përshtatja me oraret e ndryshme të punës.
Kënaqësia e krijimit të marrëdhënieve të afërta me klientët.
Të qenit i hapur, i komunikueshëm dhe korrekt me të tjerët